İzmir'in Kurtarılan Güzelliği: Kuş Cenneti



İlkbahar görünümlü,güneşli ama aynı zamanda soğuk ve aldatıcı kış günlerinin hafta sonuna denk gelmesini fırsat bilerek nereye gitsek diye düşünmeye başladık ve kendimizi adeta "cennette" bulduk.
Fotoğraf her ne kadar yaz günü plajda çekilmiş gibi görünse de, burası aslında çeşitli su kuşlarının yaşadığı bir doğal yaşam alanı.




İzmir'in Çiğli ilçesine bağlı Çamaltı Tuzlasın'da bulunan Kuş Cenneti, içinde iki yüzden fazla farklı kuş türünü barındırıyor.Karşıda görünen bu ince uzun yol ise tuzlu suyun etkisiyle yok olmaya başlayan Homa Dalyanlarını kurtarmak amacıyla yeniden yapılarak güçlendirilmiş, içeriye deniz suyunun girmesi ve yükselmesi engellenmiş.


Yol kenarındaki tabela dikkatimizden kaçmadı 

Her canlı gibi doğal dengenin sağlanması için kuşların bilhassa su kuşlarının ekosistem'deki yeri oldukça büyük ve onların korunması son derece önemli.

Buraya geldiğinizde dikkatinizi çekecek olan ilk şeylerden biri derin sessizlik, kuşların kuluçkaya yatması için oldukça önemli bir detaymış bu hele ki bu kuşlar türü yok olmakta olan kuşlarsa mümkünse hiç çıt çıkarmamalıyız  ama gerçekten bunun sadece onları değil, doğayla iç içe olan bu sahayı da huzurlu hale getirdiği tartışmasız.

Güneş bize tepeden göz kırparken,tertemiz havayı ciğerlerimize doldurup ,yeşilliklerin arasından süzüle süzüle sağı solu deniz,göl olan bu harika yerde iki adım bile atmak çok iyi geldi...




Buraya ilk kez geldiğimiz için neyle karşılaşacağımızı bilmiyorduk açıkçası, kuş cenneti diye gidiyoruz ama deyim yerindeyse "kuş uçmaz kervan geçmez" bir yer çıkmasın acabalarla yola çıktık.Ne olur ne olmaz diye yiyeceklerimizi de yanımıza aldık tabi ,vardığımızda içimiz birazda olsa rahatladı.

Alanın içinde belediyeye ait yiyecek ,içecek hizmeti veren bir yer  bulunmakta,etrafta yukarıdaki şekilde piknik yapmak için az sayıda da olsa masa var,dışarıda oturacak yer bank vb. yok ama etraftaki güzelliklere bakıp
fotoğraf çekmekten oturmaya çok vakit kalmıyor açıkçası .

Bunların yanı sıra kuş gözlem kuleleri,dürbünleri ve istediğiniz zaman kartınızla alıp gezebileceğiniz , gezi bisikletleri yani bisim bulunmakta.




Buraya gelecekseniz özellikle hafta sonlarını tercih etmelisiniz ki bol vaktiniz olsun.Acele etmeden tadını çıkara çıkara...
 Temiz havanın tadını çıkarın , yenilenin , tazelenin . Adımlarınızı hızlı atmadan etrafınızdaki güzelliklerin farkında ve bilincinde olarak gezin , dolaşın...Acele etmeyin ki bunca güzelliğin yanında harika bir gün batımını kaçırmayın.
Kuşların dansını kaçırmayın.

Su üstünde dans

Gösteri başlarken bizde onları izlemek üzere çıtımızı çıkarmadan çalılar arasında yerimizi aldık.
Bu arada kuşların göç yolu üzerinde bulunan bu alanda dünyada nesli tükenmekte olan tepeli pelikanları, pembe kanatlı flamingolar,yalı çapkını , gri ve siyah leylekler gibi kuş türleri'de koruma altına alınmış yani onları görebilmekte mümkün artık.




Su üstünde dairesel bir şekilde toplandıktan sonra yavaşça adeta süzülerek son şeklini aldıkları ,hayranlık uyandıran bu görüntüyle güneşi mutlu bir şekilde uğurlayıp güne huzurla veda ediyoruz ...

Doğa,bisiklet ve fotoğraf tutkunları veya hafta sonunun dingin,huzurlu geçmesini isteyenler, bunların yanında böyle güzel gün batımlarını,kuşların hayranlık uyandıran görüntülerini izleyebileceği bu harika yeri mutlaka ziyaret etmeli ...

İzmir'de gezecek yer arayanlar , henüz keşfetmemiş olanlar için haritayı bırakıyorum 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Ülke Düşünün Herkes Mutsuz !

Mevsimlere Göre Yaşa !

Instagram Profil Fotografı Neden Görünmüyor ?