Izmir ' in En Eskilerinden : Çarşı Han !

MEKANIN TARİHİ GEÇMİŞİ !

Mekanın sahibinden edindiğim bilgiler doğrultusunda Aydınoğulları’ndan Hüseyin İsa Bey’in kendi adını taşıdığı ve 1360’lı yıllarda yaptırıldığı düşünülen camii ye bitişik olan Bornova Çarşı Han,eskiden ağıl olarak kullanılmış daha sonra demirci,ayakkabıcı vs. dükkanların yer aldığı mekan ,uzun süren aslına uygun restorasyon çalışmasından sonra, 16 Eylül'de Kahvaltı Restoran ve Cafe olarak hizmete açılmış. İzmir'in en eski Türk yapısı olarak geçmekte.




Giriş direk avluya açılıyor ve bu avlunun tüm cephelerinde 2-4-6 kişilik masalar yerleştirilmiş.
Mekanın sahibi aynı zamanda buranın yapım aşamasında bizzat bulunduğunu ve karşıda görülen taş duvarları aslına uygun şekilde yapıldığını söyledi. Sonuçta bu avlu bölmeli duvarlarlardan oluşan,içinde ufak dükkanları barındıran ve yukarıdan görülen avlu'nun üst katında dükkan sahiplerinin barındığı bir yermiş.







Avlunun sol tarafında gayet otantik bir hava verilmiş loş ışıklı , aynı zamanda içinde mutfak bölümünün bulunduğu bir kapalı mekanda bulunmakta.







Biz mekana kahvaltı için gittik ve hizmetten gerçekten çok memnun kaldık. Mekanın sahibi güler yüzlü ve oldukça hoş sohbetli. Hiçbir şeyi israf etmemek öncelikleri olduğu için,  kahvaltı konusunda bizi gayet güzel yönlendirdi.Kahvaltı büyük olduğu için biz iki kişilik aldık ve gayet doyurucuydu. Mekanda kahvaltı dışında çorbalar,sulu yemekler, et ve tavuk, makarna, pizza ve Han'a özel köfte ve sac kavurma mevcut. Menü'de hiçbir fiyat  25 TL'yi geçmiyor gayet uygun fiyatları, yalnız diğerlerini tatmadığım için yorumu size bırakıyorum.



Oturduğumuz yerden bir görüntü. Cafe'ye girer girmez kendimi adeta Safranbolu çarşısında bir mekana gelmişim gibi hissettim.Eğer gidenleriniz varsa aynı atmosferi burada da hissedecektir eminim.


Ahşap iskeletli taş dolgulu duvarları olsun , duvarlarda dekor amaçlı kullanılan kilimler , otantik lambalar ve kahvaltınızı yaparken sizi rahatsız etmeyecek ayarda çalan ege türküleri, efe türküleri sizi mekanın atmosferine sokarken hoş bir şekilde kahvenize veya kahvaltınıza eşlik ediyor.







İzmir'e gelipte Atatürk köşesi yada kenarı, kıyısı olmayan bir kafe ya da bir yer bulmanız zordur dememe gerek bile olmadığını düşünüyorum çünkü burası Hanın girişinden bir kesit .

PEKİ NEREDE BU MEKAN ?

Han Cafe Bornova'nın merkezinde yer almakta.
Çarşı'dan geçerek camii sokağından dümdüz yürüdüğünüzde sağ tarafınızda yer alacak. Ulaşımı ve konumu gerçekten çok kolay.


Eğer tarihi, otantik, şirin böyle kendine has mekanları seviyorsanız bir şans vermelisiniz derim. Hafta sonları oldukça yoğun olduğu için kahvaltıya gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız önerilir. Umarım hoş vakit geçirirsiniz !







Hani olurda bulamazsanız şöyle de bir alternatifiniz olsun :


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Ülke Düşünün Herkes Mutsuz !

Mevsimlere Göre Yaşa !

Instagram Profil Fotografı Neden Görünmüyor ?